Jeg er aktuelt ansat som forsker (post doc) ved Center for Videnskab og Tro på Københavns Universitet. I den rolle bedriver jeg forskning omkring sammenhænge og forskel på videnskab og tro samt forholdet mellem tro, værdier, mening og helbred. Jeg har primært været medansvarlig for at designe og gennemføre EXICODE (EXIstential health COhort DEnmark), som er det største danske studie der skal afklare betydning af tro, mening og værdier for helbredet blandt raske og syge danskere. Derudover forsker jeg i nærdødsoplevelser. Jeg taler med personer der har haft sådanne oplevelser, og har været primus motor for at etablere NDO – Foreningen af danske nærdødsoplevere (www.ndo.dk).

Jeg udtaler mig og medvirker ofte i offentlig formidling fx avis, podcast, TV, magasiner osv. og tager altid gerne imod henvendelser af denne art (se under “kontakt”).

Jeg anvender kvalitative (interviews) og kvantitative metoder (spørgeskemaer og nationale danske registre).

Jeg har opsummeret mine videnskabelige publikationer nederst på siden.

 

Foredrag

Jeg holder meget gerne foredrag om min forskning i spændende perspektiv til samfundet og de menneskelige eksistentielle omsætndigheder (ca. 2 timers varighed inkl. pause). Hvis du kunne tænke dig at holde et arrangement hvor jeg deler ud af min viden på pædagogisk og interessant vis, så kontakt mig for nærmere aftale. Emnet kan tilpasses den konkrete situation.

Nedenfor gives to bud på eksempler på emner jeg holder foredrag om.

 

 

Foredrag om Tro og Helbred"

Mit forskningsfelt omhandler hvordan tro, mening, værdier og helbred hænger sammen.

Jeg holder gerne foredrag hvor jeg fortæller om min viden fra egne, nationale og internationale studier inden for emnet. Noget tyder på at det øger sundheden hvis man oplever mening og formål i sit liv og tror på noget større end sig selv. Samtidigt vil jeg sætte det i perspektiv til sundhedsvæsnet som det ser ud i Danmark i dag, og understrege hvorfor det er vigtigt at vi kerer os om vores eksistentielle, åndelige, eller religiøse liv – uanset hvilken form det må tage.

 

Nærdødsoplevelser - som videnskabeligt fænomen

Jeg interesserer mig for og forsker i nærdødsoplevelser. Derfor har jeg læst meget, og også selv skrevet akademiske artikler om emnet.

Jeg holder gerne foredrag hvor jeg fortæller om det omfatttende internationale videnskabelige arbejde der er foretaget på området om nærdødsoplevelser. Samtidigt sætter jeg det i perspektiv til sundhedsvæsnet i Danmark i dag, og vi vil sammen reflektere over om der er noget at lære af disse oplevelser.

 

 

Det siger folk

5/5
"Foredraget var præget af en fin sans for pædagogik og formidling. Et måske ellers vanskeligt tilgængeligt emne blev lagt enkelt, klart og oplysende frem, sådan at det fagligt-videnskabelige grundlag gik i ét med det personlige engagement. Tobias Stripp havde tilhørende med sig fra først til sidst. Der var en tydelig, positiv respons på foredraget, der skyldtes både interesse fra tilhørende og den gode atmosfære."
Henning Nørhøj
Kursusleder
"Tobias, der er uddannet læge, gjorde rede for sit studie af emnet, og formidlede sin viden til os på særdeles pædagogisk vis godt understøttet af god grafik på skærmen."
Jørgen Kruse
Formiddagshøjskolen, Mariager

Forskning

Forskerprofiler

Videnskabelige publikationer

 

Interviews i artikler og magasiner

 

Foredrag

  • “Tro og helbred – er der en sammenhæng?” Haslev Kirkehøjskole, efterår 2021.
  • “Eksistentielle, åndelige behov samt nærdødsoplevelser hos overlevende efter hjertestop”, DANCAS netværk årsmøde, Nyborg, efterår, 2021.
  • “Existential and spiritual needs of cancer patients and cardiac arrest survivors”, årlig konference for Nordic Network for Research in Faith and Health, online, 2020.
  • Key speaker og debatør i seminaret: “Frygt for døden og nærdødsoplevelser” i Vor Frue Kirke, Aarhus, efterår, 2020.

Radio

  • Optræden på live nationalt radio, NOVA, program: ‘Aftenshowet’ – Mening i livet?, vinter, 2021.
  • Optræden på live national radio, P1, program: ‘Supertanker’ – Hvordan var det at være død?, sommer, 2020.

TV

  • Optræden på live national fjernsyn: “Go’Morgen Danmark”, vinter, 2019.

Podcast

  • Noell Elise: ENHED, 2022.
  • Interview i “Troen ud af skabet” af Lone Lund, efterår, 2020.
  • “Nærdødsoplevelser og åndelige behov” i Stetoskopet podcast, sommer, 2019.

Bøger

  • Kapitel 1 i “Uforklarlige Nærdødsoplevelser – findes der et liv efter døden?” af Esther Dyrby, Skriveforlaget, 2021.